Всесвітній день мистецтва

15 квітня відзначається Всесвітній день мистецтва.

Подія була ініційована Міжнародною асоціацією мистецтв International Association of Art (IAA/AIAP) у 2012 році, для підвищення обізнаності про творчу діяльність у всьому світі, для привернення уваги людей до важливості мистецтва і творчості.

Дату було обрано тому, що цього дня 1452 року народився Леонардо Да Вінчі, митець і науковець. Да Вінчі був обраний як символ миру, свободи самовираження, зв'язку мистецтва з іншими сферами людської діяльності.

Відомо, що мистецтво має безліч корисних аспектів для людини, як для тих хто сприймає результати творчості, так і для тих хто їх створює: сприяння розвитку особистості, підвищення культурного рівня та збагачення сучасного життя у всіх його аспектах.

Благотворний вплив мистецтво має на ментальне здоров'я, зменшує стрес, працює з травмами, покращує самопочуття. Цей чинник обумовлює зростання популярності арт-терапевтичних практик, які сприяють зміцненню ресурсів людини для подолання стресу та травм, в тому числі пов'язаних із війною.

Безліч корисних аспектів мистецтво має як інструмент розвитку дитини:

  • мистецтво стимулює уяву та креативність дітей, допомагаючи їм розвивати нові ідеї та думки;
  • через мистецтво діти можуть виразити свої емоції та почуття, навчитися співчуттю та розумінню інших людей;
  • мистецька діяльність, така як малювання, ліплення, гра на музичних інструментах сприяє розвитку дрібної моторики, яка в свою чергу тісно пов'язана із нервовою системою, зором, увагою, мовленням, пам'яттю, впливає на зростання рівня інтелекту, заняття танцями допомагають розвивати координацію рухів, гнучкість, силу та витривалість;
  • успіхи в мистецтві підвищують самооцінку дітей та допомогти їм відчувати себе впевненіше, стати успішними у дорослому житті.

В цьому напрямі вже більше 40 років успішно працюють педагогічні працівники Харківського ліцею мистецтв №133. В освітньому процесі ліцею, наряду з загальноосвітніми навчальними предметами, учням викладають мистецькі дисципліни.

Сьогодні, у Всесвітній день мистецтва в 2024 році, є нагода закликати до творчості, до занять мистецтвом, незалежно від віку, кожного, хто потребує емоційної підтримки: починайте малювати, танцювати, грати на музичних інструментах або навіть творити власні вірші. Виберіть щось, що дійсно вас надихає, і насолоджуйтеся процесом творчості. Вираження власних почуттів і емоцій, допоможе вам відволіктися від стресу та напруги, зберегти психічне і психологічне здоров’я.

Тож, долучайтесь до мистецтва!

Більше фото доступно за покликанням.

Кiлькiсть переглядiв: 97